«Ми піклуємось про вас

та про ваше здоров'я»

Медичний центр "НоуХауМед"

 
  • Київ
  • Одеса
+38(048)
735-37-38

Подивитись графік роботи та всі телефони »

Киев, проспект Героев Сталинграда 2д
Де це?

+38(044)
233-50-40

Подивитись графік роботи та всі телефони »

ул. Генуэзская, 24Б Де це?

 
Головна » Статті » Метаболізм

Метаболізм

Дуже часто в повсякденному житті ми чуємо про таке поняття, як обмін речовин. Про це говорять нам знайомі, ми чуємо це в багатьох рекламних роликах, але ми не зовсім уявляємо, що ж це таке і як проявляються порушення обміну речовин. Далеко не всі знають, що правильне і більш наукове поняття обміну речовин звучить як «метаболізм».

Метаболізм - це певні хімічні перетворення, які відбуваються у нас в організмі з моменту надходження поживних речовин і до моменту, коли кінцеві продукти всіх перетворень і перетворень виводяться з організму в зовнішнє середовище. Говорячи строго науковою мовою, метаболізм (обмін речовин) – це набір хімічних реакцій, що виникають у живому організмі для підтримки його життєдіяльності. Процеси, об'єднані поняттям метаболізм, дозволяють будь-якому організму розвиватися і розмножуватися, зберігати всі свої структури і відповідати на дії навколишнього середовища.

Процес метаболізму, як правило, ділиться на дві взаємопов'язані стадії, тобто весь обмін речовин відбувається в два етапи:

I етап

Анаболізм - це процес сукупності хімічних процесів, спрямованих на утворення складових частин тканин і клітин організму. Під хімічними процесами мається на увазі синтез амінокислот, жирних кислот, моносахаридів, нуклеотидів, білків.

II етап

Катаболізм - це процес розщеплення як харчових, так і власних молекул на простіші речовини, в результаті чого звільняється закладена в них енергія.

Баланс цих двох етапів дає гармонійний розвиток і роботу організму, і регулюється цей баланс виключно гормонами. Ще одним немаловажним помічником у процесі метаболізму являються ферменти. Вони грають важливу роль в процесі обміну речовин, адже виступають своєрідним каталізатором при утворенні одних хімічних речовин з інших.

До процесу метаболізму відносяться всі реакції, в результаті яких відбувається будівництво різних клітин і тканин, а також добувається корисна енергія. Адже анаболічні процеси в організмі пов'язані з витратою енергії для створення нових молекул і клітин організму, а катаболічні процеси вивільняють енергію і утворють такі кінцеві продукти, як сечовина, аміак, діоксид вуглецю і вода.

З усього вищевикладеного видно, що гармонійний процес метаболізму в організмі є запорукою стабільної та злагодженої роботи всіх органів людини, і разом з тим виступає показником міцного здоров'я. Адже швидкість обміну речовин впливає на роботу всіх органів людини, а також на кількість необхідної для нормальної роботи організму їжі. Любий дисбаланс у процесі метаболізму призводить до важких для організму наслідків, а часто навіть до різного роду захворювань.

Не слід забувати, що від збалансованого та гармонійного процесу метаболізму залежить життя людини. Адже метаболічні процеси в організмі відбуваються постійно, і постійно витрачається енергія під час фізичної та розумової роботи, а також в стані повного спокою, наприклад, уві сні. Тому найменше порушення метаболізму загрожує серйозними наслідками.

Порушення метаболізму може відбуватися при різних змінах в будь-якій системі організму, найчастіше - в ендокринній, наприклад, при неправильному харчуванні і різних дієтах, при стресах і нервовому перенапруженні і т.д. Тому слід більш уважно ставитися до свого харчування і способу життя в цілому.

До основних захворювань при порушенні метаболізму відносяться:

- порушення роботи ендокринної системи організму (дисфункція ендокринних залоз);
- накопичення в організмі великої кількості глікогену (хвороба Гірке). Як правило, це виявляється при вродженому порушенні метаболізму;
- порушення психічного здоров'я (затримка психічного розвитку);
- альбінізм;
- гіперхолестеринемія - надлишок в організмі людини рівня холестерину;
- подагра.

Це лише основні захворювання, насправді наслідки порушення процесу метаболізму можуть бути абсолютно різними. Тому, якщо вам небайдуже ваше здоров'я, то слід періодично перевіряти свій організм за допомогою різних діагностичних засобів і намагатися вести здоровий спосіб життя. В медичному центрі «НоуХауМед» є широкий вибір унікальних діагностичних засобів та методик. У нашому центрі працюють тільки висококваліфіковані фахівці в області діагностики і лікування різних захворювань. Тому,  якщо у вас виникли будь-які запитання щодо роботи вашого організму, ви завжди можете зателефонувати за вказаними нижче телефонами та отримати безкоштовну консультацію, або ж записатися на прийом до наших фахівців. Адже ваше здоров'я і довголіття у ваших руках, а ми тільки допомагаємо вам зберегти його.

Показать телефоны
Телефонуйте в Києвів Одесі
+ 38(044) 233-50-40+ 38(048) 788-18-03
+ 38(063) 831-50-80+ 38(066) 173-66-85
38(067) 231-30-91+ 38(063) 390-28-70
+ 38(095) 281-88-71+ 38(096) 238-42-33

Є питання?

Вызов врача на дом

Запишіться на прийом

Місто
Телефон
Введіть код: verification code