«Ми піклуємось про вас

та про ваше здоров'я»

Медичний центр "НоуХауМед"

 
  • Київ
  • Одеса
+38(048)
735-37-38

Подивитись графік роботи та всі телефони »

Киев, проспект Героев Сталинграда 2д
Де це?

+38(044)
233-50-40

Подивитись графік роботи та всі телефони »

ул. Генуэзская, 24Б Де це?

 
Головна » Статті » Варикозне розширення вен, варикоз

Варикозне розширення вен, варикоз

Варикозне розширення судин - одна з найдавніших хвороб, відомих людству. Найчастіше варикозна хвороба вражає нижні кінцівки, але страждають і судини стравоходу, матки, малого тазу. Більше тридцяти відсотків усього населення планети страждають варикозом на ногах, а у чверті хворих розвиваються важкі ускладнення - тромбофлебіт і виразки. Важливо усвідомити, що варикозне розширення судин - це руйнування їх венозної стінки, яке дуже швидко прогресує, тому займатися самолікуванням, а ще гірше - пускати процес на самоплив - неможна. Необхідно якомога швидше звернутися в клініку до фахівця, який призначить адекватне лікування залежно від ступеня тяжкості захворювання.

Причини виникнення варикозного розширення судин давно вивчені. До них можна віднести вроджену слабкість сполучної тканини (хоча варикоз і не вважається спадковою хворобою), тривале перебування на ногах при стоячій роботі, перенесення тяжких речей, носіння взуття на високих підборах, малорухливий спосіб життя. Значний вплив на варикозне розширення судин має надлишкова вага, коли перецування навіть на низьких підборах викликає значні навантаження на організм, особливо на кровеносну систему. Варикозне розширення судин може бути спровоковане вагітністю та пологами, появою різкого перенапруги організму (наприклад, перехід на стоячу роботу).

Симптоматика захворювання досить очевидна і не представляє складності для діагностики. Основна ознака варикозу - розширення венозної поверхні - може бути діагностована  самим пацієнтом. На ногах з'являються напухлі окремі великі судини або дрібна сіточка (за формою може нагадувати зірочку) від синього до фіолетового відтінків. Проте первинна діагностика самим пацієнтом не може замінити повноцінний огляд у лікаря, тому необхідно з'явитися в клініку для огляду. Лікар уточнює загальні питання, оглядає судини в положенні стоячи методом пальпації, визначає характер варикозних змін. Один з найбільш достовірних методів діагностики варикозної хвороби – це флебографія. Він заснований на введенні в судину контрастної речовини, яка на рентгенографії дає чітку картину захворювання - які судини вражені і наскільки сильно. Застосування інфрачервоних променів теж дає непогані результати - вони проникають крізь шкіру і визначають характер розгалуження судин, що особливо важливо при оперативному лікуванні.

Однак сучасна медицина крокує вперед, і зараз з'явилася можливість використання апарату КМЕ (комплекс медичний експертний), завдяки якому можна діагностувати варикозне розширення судин без втомливих лабораторних досліджень. Завдяки точним даними апарату можна підібрати оптимальне лікування для конкретного пацієнта.

Супутнім захворюванням, яке ускладнює варикоз, є тромбофлебіт. Це запалення стінки судини, в просвіті якої формуються тромби (кров'яні згустки). Небезпека цього ускладнення в тому, що тромби можуть відриватися і закривати просвіти важливих артерій. У таких випадках часто життя пацієнтів врятувати не вдається. Ще одне неприємне ускладнення - трофічні виразки. Вони являють собою рани, які довго не загоюються. З'являються такі виразки на запущених стадіях захворювання, коли повернути або призупинити процес досить важко.

Методи лікування цього захворювання різноманітні і включають в себе:

  • носіння спеціальних еластичних панчох, фізичні вправи;
  • склеротерапію - впорскування в варикозно розширену судину їдкого розчину, що викликає її закупорювання, аби кров знайшла альтернативний (неварікозний), глибше розташований прохід;
  • хірургію, яка застосовується для варикозно розширених судин, що заподіюють біль, незважаючи на вищезгадані методи лікування, а також у тих випадках, коли відбувається процес утворення виразок в шкірі, що викликає кровотечу. Сама операція, яка використовує так званий метод «витягування», займає близько півгодини.
  • найбільш ефективним методом сучасності є пневмопресинг - хвильова терапія, що надає ефект навіть на рівні капілярів. Ефект пневмопресингу вражаючий - поліпшується обмін речовин, відновлюються клітини капілярів, виводяться токсини з організму. На даний момент метод пневмопресингу - один з найбільш ефективних, він нетравматичний, безпечний і надає максимально позитивний вплив на судини. Із застосуванням цього методу ризик виникнення варикозу зменшується в десятки разів.
Показать телефоны
Телефонуйте в Києвів Одесі
+ 38(044) 233-50-40+ 38(048) 788-18-03
+ 38(063) 831-50-80+ 38(066) 173-66-85
38(067) 231-30-91+ 38(063) 390-28-70
+ 38(095) 281-88-71+ 38(096) 238-42-33
Вызов врача на дом

Запишіться на прийом

Місто
Телефон
Введіть код: verification code