«Ми піклуємось про вас

та про ваше здоров'я»

Медичний центр "НоуХауМед"

 
  • Київ
  • Одеса
+38(048)
735-37-38

Подивитись графік роботи та всі телефони »

Киев, проспект Героев Сталинграда 2д
Де це?

+38(044)
233-50-40

Подивитись графік роботи та всі телефони »

ул. Генуэзская, 24Б Де це?

 
Головна » Статті » Обмінні процеси

Обмінні процеси

Ви, напевно, помічали, що є люди, які тільки при одному погляді на їжу починають відразу ж набирати зайві кілограми. І в той же час є категорія людей, яка може їсти все, що завгодно і в будь-яких кількостях, але не поправлятися при цьому ні на кілограм. Чому ж це відбувається? Відповідь дуже проста - вся справа в обмінних процесах організму, простіше кажучи, в обміні речовин в організмі.

Обмінні процеси в організмі людини - це процес перетворення поживних речовин, що надходять в організм, в енергію або калорії. Приміром, бутерброд, який ви з’їли, в процесі перетравлення перетворюється на глюкозу.

Але якщо у цей час ваш організм не потребує такої кількості енергії, то надлишок цієї енергії відразу ж перетворюється в жирові відкладення. У цьому, до речі, й полягає основний принцип ожиріння. Простіше кажучи, поява зайвих кілограмів - це невідповідність одержуваної і тої, що витрачається організмом, енергії.

Обмінні процеси є невід'ємною частиною життєдіяльності організму людини, тобто своєрідний цикл взаємодії енергії людини з зовнішнім середовищем. З навколишнього середовища в людський організм поступають різні поживні речовини (вода, кисень, мінерали, вітаміни, солі), життєво необхідні організму для відновлення клітин і тканин, а також для утворення енергії, що забезпечує гармонійний перебіг життєвих процесів. В організмі людини, а точніше в клітинах, процеси хімічних перетворень речовин відбуваються безперервно: синтез білків, жирів і вуглеводів, розщеплення складних органічних сполук з моментальним вивільненням енергії. Також в організмі постійно відбувається виділення в зовнішнє середовище продуктів розпаду, що утворюються після хімічних перетворень, а саме: води, аміаку, вуглекислого газу, сечовини. Простіше кажучи, обмінні процеси в організмі - це збалансована сукупність всіх процесів хімічного перетворення поживних речовин з моменту їх надходження в організм, і до виділення кінцевих продуктів в зовнішнє середовище.

Обмінні процеси - це злагоджений тандем двох процесів: асиміляції і дисиміляції. Асиміляцією називається сукупність хімічних перетворень складних органічних молекул з простіших з накопиченням енергії. Диссиміляцією ж прийнято вважати процес розщеплення складних органічних сполук або речовин до більш простих, які теж супроводжуються виділенням енергії. Взагалі ці два процеси нерозривно пов'язані між собою, тому що синтез яких-небудь речовин неможливий без витрат певної кількості енергії.

Виходячи з цього, можна сміливо стверджувати, що органічні речовини їжі є основним будівельним матеріалом і джерелом енергії для організму людини. Порушення своєрідного балансу між цими двома процесами життєдіяльності обов'язково призводить до різного роду розладів обмінних процесів в організмі.

В обмінних процесах людського організму беруть участь всі без винятку хімічні та природні елементи, а саме: білки, жири і вуглеводи. Кожен з цих елементів виконує строго відведену йому роль: білки створюють будівельний матеріал, а жири і вуглеводи регулюють баланс енергетичних витрат. Помічниками цього злагодженого процесу можуть служити вітаміни і мінеральні речовини, які значно покращують клітинне  середовище організму. Обмінні процеси в організмі відбуваються дуже швидко та інтенсивно, і забезпечується ця швидкість завдяки ферментам. Тому обмінні процеси в організмі людини можна вважати основним регулятором життєдіяльності. Найменше ж порушення в цьому злагодженому процесі призводить до різних порушень і навіть захворювань організму.

На сьогоднішній день існує велика кількість рекомендацій і препаратів, що регулюють обмін речовин. Але, перш ніж займатися самолікуванням, слід провести ряд діагностичних процедур. У медичному центрі «НоуХауМед» вам допоможуть провести необхідну діагностику і при виявленні порушення обмінних процесів допоможуть нормалізувати роботу організму.

Якщо у вас виникли будь-які питання з даної теми, ви завжди зможете отримати безкоштовну консультацію фахівців центру «НоуХауМед» за вказаними нижче телефонами.

Показать телефоны
Телефонуйте в Києвів Одесі
+ 38(044) 233-50-40+ 38(048) 788-18-03
+ 38(063) 831-50-80+ 38(066) 173-66-85
38(067) 231-30-91+ 38(063) 390-28-70
+ 38(095) 281-88-71+ 38(096) 238-42-33

Є питання?

Вызов врача на дом

Запишіться на прийом

Місто
Телефон
Введіть код: verification code