«Ми піклуємось про вас

та про ваше здоров'я»

Медичний центр "НоуХауМед"

 
  • Київ
  • Одеса
+38(048)
735-37-38

Подивитись графік роботи та всі телефони »

Киев, проспект Героев Сталинграда 2д
Де це?

+38(044)
233-50-40

Подивитись графік роботи та всі телефони »

ул. Генуэзская, 24Б Де це?

 
Головна » Статті » Обмінні процеси в організмі

Обмінні процеси в організмі

Багато з нас неодноразово чули від своїх знайомих і з рекламних роликів про обмінні процеси в організмі людини, але, зізнайтеся, мало хто з нас може чітко пояснити, що ж це за процес і як він впливає на наше життя. Насправді все не так складно, як ви думаєте, але разом з тим обмінні процеси в організмі - це основа життєдіяльності будь-якого живого створіння, в тому числі - і людини. Точніше, обов'язковою умовою існування людини є безперервна, і, по можливості, стабільна робота обмінних процесів в організмі. Тобто, простіше кажучи, обмін енергією з зовнішнім середовищем. Адже саме із зовнішнього середовища в організм людини надходять різні живильні речовини, необхідні для будівництва нових клітин і утворення корисної енергії, яка забезпечує стабільне і гармонійне протікання в організмі всіх життєво важливих процесів.

Обмінні процеси в організмі - це своєрідний набір хімічних перетворень, що забезпечує життєдіяльність і ріст клітин людського організму. Простіше кажучи, обмінні процеси в організмі - це обмін енергією між хімічною складовою людського організму і навколишнім середовищем, що є основою життєдіяльності людини. Тобто в організмі відбуваються безперервні процеси хімічних перетворень поживних речовин: синтез білків, жирів і вуглеводів, потім розщеплення складних органічних сполук з вивільненням енергії, виділення продуктів розпаду в зовнішнє середовище (води, вуглекислого газу та аміаку). Таким чином, обмінні процеси в організмі - це своєрідний тандем процесів хімічного перетворення поживних речовин з моменту їх надходження в організм людини і до виділення кінцевих продуктів розпаду.

Обмінні процеси в організмі є дуже складним союзом двох основних процесів:

- Асиміляція - це процес складного синтезу, тобто утворення і засвоєння речовин, що надходять в організм;
 - Дисиміляція - це процес розкладання, тобто розпад різних поживних речовин, що знаходяться в організмі людини.

Два ці процеси і складають основу обмінних процесів в організмі, і протікають вони паралельно і безперервно, протягом усього життя. Їх прийнято ділити на декілька етапів:

- Надходження поживних речовин в організм;
- Всмоктування поживних речовин з травного тракту;
- Засвоєння (перерозподіл) поживних речовин;
- Речовини, які не засвоїлися, виводяться з організму.

Обмінні процеси в організмі нерозривно пов'язані між собою, так як жоден процес неможливий без поживних речовин і без витрат енергії. Органічні речовини, що надходять в організм з їжею, є основним будівельним матеріалом і єдиним джерелом енергії для людського організму.

Порушення балансу між процесами асиміляції та дисиміляції неминуче призводить до порушень обмінних процесів в організмі. І залежно від ступеня розладу обмінних процесів,  порушення можуть бути різного ступеня тяжкості (як правило, в першу чергу порушується робота ендокринної системи).

У роботі обмінних процесів нашого організму беруть участь всі без винятку хімічні та природні елементи (білки, жири і вуглеводи). При цьому кожен з елементів виконує свою роль, одні допомагають перетворювати поживні речовини в енергію, а інші розподіляють цю енергію, або виводять її з організму. Якщо організм отримує більше енергії, ніж витрачає, то зайва енергія перетворюється в жирові відкладення. Так і утворюється надлишкова маса тіла. Незамінними помічниками обмінних процесів можна вважати вітаміни і мінерали, що надходять в організм, адже вони значно покращують його роботу.

Обмінні процеси в організмі є основним регулятором життєдіяльності людини. Найменше ж порушення в цьому складному процесі призводить до різних порушень, і без своєчасної діагностики та лікування порушень в подальшому призводить до захворювань організму людини.

У наш час інноваційних технологій існує величезна кількість рекомендацій, різних методик і препаратів, що дозволяють регулювати обмінні процеси в організмі людини. Але, перш ніж приступати до бездумного самолікування, слід провести ряд діагностичних процедур, щоб переконатися в наявності будь-якого порушення. І лише потім можна приступати до лікування першопричин порушення обмінних процесів. У медичному центрі «НоуХауМед» працюють тільки висококваліфіковані фахівці, вони допоможуть вам провести всі необхідні діагностичні процедури, і, при виявленні порушення обмінних процесів в організмі, допоможуть вам підібрати необхідний набір засобів для усунення проблеми, нормалізувати роботу організму.

Якщо у вас виникли будь-які питання по даній темі, ви завжди зможете отримати безкоштовну консультацію фахівців центру «НоуХауМед» за вказаними нижче телефонами.

Показать телефоны
Телефонуйте в Києвів Одесі
+ 38(044) 233-50-40+ 38(048) 788-18-03
+ 38(063) 831-50-80+ 38(066) 173-66-85
38(067) 231-30-91+ 38(063) 390-28-70
+ 38(095) 281-88-71+ 38(096) 238-42-33

Є питання?

Вызов врача на дом

Запишіться на прийом

Місто
Телефон
Введіть код: verification code